Een ode aan… eenden

Ik ben een dierenliefhebber en houd eigenlijk van alle dieren, zo ook vogels. Maar, vogels zijn vaak een beetje eng. Bijna alle vogels hebben een enge snavel en scherpe klauwen (heten vogel-voeten zo?). Daarnaast bewegen ze vaak snel en onvoorspelbaar en dat kan me een hartverzakking bezorgen. Tamme vogels, zoals parkieten, vind ik eng vanwege bovengenoemde redenen. Wilde vogels, prima. Die zijn zelf zo schijterig (letterlijk ook, da’s iets minder, maar ik bedoel figuurlijk) dat ze al wegvliegen als ik m’n kleine teen beweeg. Mooi.

Alles wat ik hierboven vertel doet niet echt vermoeden dat ik hier een ode aan eenden op papier aan het zetten ben. Toch is het zo. Eenden hebben niet zo’n scherpe snavel en hun poten lijken ook niet zo monsterachtig, die zwemvliesjes zijn eigenlijk wel schattig. Ook zijn ze iets minder snel en onvoorspelbaar. Tot zover mijn verdediging over waarom eenden niet zo eng zijn als andere vogels.

Maar waarom zijn ze dan zo léuk? Sterker nog, waarom wil ik reïncarneren als eend?

Eenden zijn gewoon ideale beesten. Ze kunnen zwemmen, vliegen én lopen. Oké, waggelen, maar dat is alleen maar een goed ding, maar daar lees je zo meer over.
Zwemmen is heerlijk: een beetje chillen op het water de hele dag, lekker vekoelend. Mijn vissen-angst (oké, dat ik van alle dieren houd neem ik bij deze terug) levert misschien een probleem op, maar als eend is die angst wel weg, toch?
Dan vliegen, need I say more? Wie wil er niet wel eens kunnen vliegen? Lijkt me duidelijk.
Kom ik nu op het waggelen. Het is misschien iets minder snel dan lopen, maar het verhoogt het schattigheidsgehalte van de eend. En die schattigheid is belangrijk, let maar op.
Eenden zijn dus schattig. Wat karakter betreft omdat ze dus waggelen, ze kwaken grappig en steken hun reet in de lucht als ze met hun snavel iets uit de diepte willen vissen. Ook qua uiterlijk komen ze een eind, over jonge eendjes nog maar niet te spreken. Maar waarom is dit allemaal zo belangrijk als je zelf een eend bent? Het antwoord ligt bij ons, de mensen. Mensen vinden eenden leuk, als grote uitzondering als het om vogels gaat. Want bijna iedereen vindt duiven irritant, kraaien eng en mussen kleine schooiertjes. Oké, mussen zijn ook best schattig, soms, maar ik dwaal af. Eenden en de mens dus. Mensen voelen de behoefte om eenden te voeren, hoe vervélend. Voedsel zal nooit een probleem zijn voor een eend, chill!

Wie is er overtuigd? Ik wel in ieder geval. Ik ben misschien niet helemaal objectief. Zo hoorde ik laatst dat vrouwtjeseenden vaak massaal verkracht worden, maar dat schrijf ik natuurlijk niet in mijn ode. Nee, eenden zijn gewoon de bom en ik wil een eend worden later.

Advertenties

One comment

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s