Throwback Thursday: Jeugdsentiment #3 – rages

College header 2

In deel #2 van de Jeugdsentiment serie noemde ik dingen die ik op de basisschool meemaakte. Eén daarvan was het geweldige knikkeren. Los van het spelletje kwam daar natuurlijk veel meer bij kijken. Wat dacht je van het hebben van een mooie knikkerzak, een nieuw zakje knikkers mogen kopen (whoah, that feeling!) en je uitsloven met de mooiste ‘bonken’ en ‘reuzen’. Knikkeren is natuurlijk een rage die al honderden (duizenden?) jaren bestaat, maar er zijn ook rages die nog niet zo oud zijn en er pas waren toen ik zelf op de basisschool zat.

Wij deden bijvoorbeeld heel wat spelletjes op het schoolplein. Wat dacht je van handjeklap? Hele choreografieën en liedjes werden er bedacht. Ook bestond er het ‘elastieken’. Tikkertje spelen kreeg altijd een wending, wie heeft er bijvoorbeeld wel eens televisietikkertje gedaan? Vergeet ook niet ‘in de knoop’ en ‘babybal’. Bij ons op school begonnen we soms ook spontaan te turnen. Dan gingen we gewoon gedurende alle pauzes op het grasveld handstanden en radslagen doen.

collage flippoNaast al die spelletjes waren er ook rages waarbij je iets moest sparen. Flippo’s bijvoorbeeld! Wij hadden de heuze map en spaarden ze natuurlijk, maar echt het spel ermee spelen heb ik geloof ik niet zo veel gedaan. Er was wel iets met die getallen, maar wat precies..? Ik weet het niet meer! Ik snap ook niet zo goed waar die inhammetjes voor waren.

collage pokemonEen paar jaar later kwamen de Pokémon kaarten. Ik keek regelmatig Pokémon maar de ‘echte’ kaarten had ik niet. Mijn zus kocht ze gewoon stiekem. Grrrr! Ik had mijn ‘nep’ kaarten wel in een mooi mapje en was er hartstikke zuinig op! Ik weet wel nog dat vooral Charizard superdupersterk was. Als je die had was je de koning.

collage furbyOooh Furby’s. Klote dingen! Ik vond ze stom en nutteloos. Hmpf. De kinderen die er een hadden vond ik ook helemáál niet verwend. Proef je de jaloezie? YEP haha. En wat doe je dan? Nou, ik deed gewoon alsof ik te goed was voor die dingen en liep weg!

collage allerleiEr was natuurlijk nog veel meer speelgoed. De Tamagotchi vergeet ik nooit meer. Mijn zus had er een en ik weet nog wel dat dat wel eens ruzie/stress heeft opgeleverd thuis haha. Misschien mocht ik er daarom wel geen een? Oooh Tamagotchi-stress!! Jojo’en heb ik dan weer wel heel veel gedaan! Die rotdingen gingen alleen altijd in de knoop! De jojo op de foto heeft lampjes. Ik kan me eigenlijk niet herinneren of ik er ook een met lampjes had, maar supercool was het wel! Tot slot het stepje. Dat verdomde stepje. Echt ie-de-reen had er een. Het was echt bizar! Wij moesten natuurlijk volgen en hebben er een op internet besteld, bij Wehkamp (waarom weet ik dat nog?). Het ergste was alleen: ons stepje had zo’n breed stuur in plaats van een smalle. En dat was ZO niet cool. Ohmygosh nee dat kon echt niet.

Ben ik nog cruciale rages vergeten? En welke rages zijn er eigenlijk in 2003 en nu geweest, toen ik al naar de middelbare school ging? Daar ben ik eigenlijk wel heel benieuwd naar, want de kans is groot dat ik sommige fenomenen helemaal niet ken!

 

Advertenties

4 comments

  1. Furby’s en Tamagotchi’s vond ik stom, want ik had échte huisdieren (en ik mocht het ook niet, dus dat kwam goed uit). Pokemon heb ik nooit gekeken (was er toen al te oud voor denk ik) maar Flippo’s en knikkers, hell yeah! Volgens mij waren die cijfers voor 1 of ander spel dat je ermee kon doen.. en met die inkepingen kon je Flippo-bouwwerkjes maken.

    Wij hadden trouwens een verschrikkelijk ouderwetse step, moesten we met z’n vieren delen, en een bolderkar waarmee we keihard van de dijk af gingen :) Super awesome!

    Die ‘hippe’ steps kwamen pas opzetten toen ik allang op de middelbare school zat, kan me herinneren dat ik bij de Blokker werkte en er elke week wel van die krengen binnenkwamen. We moesten er altijd eentje monteren, en vastleggen, want anders gingen kindjes ermee aan de haal.

  2. Soms word ik blij als bepaalde woorden gebruikt worden. ‘Gedurende’ hoort daarbij :)

    Ik heb ook aan alles hierboven meegedaan, behalve Pokémon en Furby. Pokémon is gewoon Magic light, ik speelde het wel eens met mijn broertje maar hield (en houdt ;)) me zelf bezig met Pokémon’s ‘inspiratiebron’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s